FRAMES

AT A GLANCE
  • Location
    Ahmedabad, Gujarat
  • Area
    10,000 sq.ft.
  • Status
    COMPLETED
  • Discipline
    Architecture, Interiors
Share

FRAMES

In an urban zone with other villas where there was nothing to look around, a barren piece of land with no immediate views this bungalow of about 10,000 sq.ft sits on a half an acre plot.

Clean lines with an idea of a plus dictate and inspire the planning of the house.

Nestled amid dense greenery, this generously proportioned home is a composition by KNS ARCHITECTS. The toughness of concrete, glass, and steel of this one-story home‘s structure is adequately softened by the natural textures and colors of the verdant lushness around it. While clean lines and an uncomplicated design mark the different functional spaces, the infusion of flora in open and semi-open areas gives the home a very relaxing vibe.

 

The composition of two frames forms the language to the design. The first one marks the entrance to the house, enhancing the gesture of welcoming one into their house, which is rightly the culture of people living in the city. The second highlights the enormity of the structure holding the design within.

The plan followed the thought of using the axis as a medium to go forward. The east-to-west was kept open, with a window on either end, giving a connection from inside to the outside. A window that overlooked the landscape outside. Whereas the north and south became the access to the house along with light shafts. The four quadrants became the habitable space of the house. While in the center of the house, one could see a slit, a slit of light that brings indirect natural light to the house, cutting from the harsh weather of the city. In response to the harsh climatic conditions, a number of passive design principles were adopted. The entire house is intended as a flow of spaces, having modulating lights and changing vistas.

In the midst of straight clean lines, the staircase acts like an element, a curved element to break away from the rigidity yet complement the design. The railing is designed with vertical wooden fins.

Other areas of the house are designed using a muted color palate and earth shades to make the space feel warm. The interiors flow in a homogenous colour scheme and wood accents are introduced to add character to the space. This is continued throughout the house giving a sense of entirety. Earthy tones and warm light are the chic and elegance of the house.

 

Every corner of the house formed a frame. The coffee table with the kitchen window in the backdrop formed a perfect cozy corner of the house for breakfast.

This place can be habituated at any time of the day and year where the family can gather and or where an individual can just be with one’s own self. The design layout and executed house are accomplished through interactive sessions with the owner and us, and the final outcome is a team effort.

Publications

AWARDS